EBB – England By Boat
Kanalbåt runt Warwickshire ring juni 2010
I slutet av 70-talet reste vi ofta till London. Då var det tåg genom Danmark och färjan från Esbjerg som gällde, att flyga på den tiden var dyrt. Bolaget finns kvar än i dag, DFDS – och jag minns att det i deras resekatalog fanns möjlighet att boka semestern på kanalbåt. Det blev aldrig av då, men drömmen har funnits kvar. 2009 kollade jag på internet och fann oerhört mycket om kanalbåtar, sk narrowboat. Drömmen vaknade till liv och vi bestämde oss för att nu är det dags.
Jag och Eva hälsade 2009 på våra vänner i Dunstable ett par timmar norr om London. Från Dunstable var det inte långt till Stoke Bruerne vid Grand Union Canal och vi åkte dit för att titta på båtarna som passerade slussarna där. Vi blev sålda direkt, nu var det fullständigt klart att detta skulle vi göra.
Besättningen blir klar
Våra vänner Carlssons och Lundins ville också med på äventyret, så nu var vi en besättning på 6 personer. Vi började med att skicka ett mail till Drifters, en paraplyorganisation för båtuthyrare, och efter någon vecka damp det ner ett antal kataloger från olika företag.
Det var spännande att gå igenom alla båttyper som det fanns att välja på och vi bestämde oss för att välja någon typ som var lite större än vad man egentligen behövde. Vi ville ha en permanent matplats som vi inte behövde göra om till sängplatser på kvällen. Det blev en båt med möjlighet till 8 kojplatser, där vi bara behövde 6.
Owl-class
Båttypen heter Owl och vi konstaterade att båten var70 fotlång och blev väl smått chockade när vi räknade om det till drygt 21 meter! Skulle vi verkligen kunna lära oss hantera ett fartyg av den här storleken, nästan lika lång som en simbassäng. Bredden förvånade också, men på motsatt sätt… drygt 2 m, kan man verkligen få plats med en dubbelkoj och ändå ha plats att passera förbi?
Planering av alla transporter
Först till Stanstead och vidare till Gayton
Vår marina var Gayton och den flygplats som ligger närmast är Stanstead, norr om London. Vi kunde boka en lämplig avgång på förmiddagen och vara på Stanstead innan lunch.
Båten skulle vara klar att hämta kl 15, så vi hade 3 timmar på oss att komma fram till Gayton. Vi hittade ett litet bussbolag på internet som erbjöd pålitliga transporter till bra pris, dessutom kunde vi stanna vid en stormarknad så att vi kunde proviantera – helt perfekt. Simply The Bus heter företaget och transporterna fungerade perfekt, vi betalade £ 290 för båda resorna.
Möjligheten att göra inköpen var värdefullt, men hade inte den funnits så kan man förbeställa varor via marinan så att det väntar på en när man kommer fram till båten.
Alla delar av resan bokades
Nu var kedjan klar… EasyJet till Stanstead, Simply The Bus till Gayton och från Gayton ut på Grand Union Canal. Vi bokade och betalade en handpenning till båtuthyraren. Flyget betalade vi direkt vid bokningen och bussen först när vi var på plats.
Warwickshire Ring
Vi valde att hyra båten i 2 veckor för att kunna göra resan i en cirkel, alternativet är annars att man får vända på halva vägen. Vårt val var Warwickshire Ring, en färd som gick via underbar natur och storstäder som Birmingham och Coventry. Via båtuthyraren kan man beställa litteratur som är viktig för att kunna planera och genomföra färden. Det finns böcker som beskriver färdvägarna och allt som är viktigt att känna till. Här kan man se var man fyller på vatten, var man kan göra en ”pump-out”, dvs få toalettanken tömd, var det finns affärer och sist men inte minst viktigt vilka pubar som ligger vid kanalerna. Ett par veckor innan avfärd fick The Boaters Handbook med posten, i den finns allt man behöver veta, när det gäller det teoretiska.
Redo att kasta loss
Innan vi fick lämna marinan fick vi se en informationsfilm om hur man hanterar båten, hur man sköter slussarna och annat som var viktigt att känna till. Servicepersonal visade hur allt fungerade på båten och en maskinist förklarade hur man startade båten, hur man skulle göra om någon fastnade på propelleraxeln (vilket hände), hur man fyllde på vatten – inget av detta var speciellt komplicerat.
På båten fanns också 2 tjocka pärmar. Den ena innehöll allt om själva båten,och den andra var fylld med broschyrer om sevärdheter och attraktioner längs vårt färdväg.
Maskinisten följde med ett par hundra meter på vår jungfrufärd och visade oss hur vi styrde och gav tips om hur man skulle tänka när man skulle svänga, vilket inte är helt enkelt med en så lång båt vilket vi snart skulle bli medvetna om. Speciellt när man passerar under de gamla valvbroarna är det smalt och det blir en del krockar innan man fått ”kläm” på det hela. En engelsman förklarade att vissa anser att det är en ”kontaktsport” att köra kanalbåt.
Tunnlar och slussar
De första dagarna var mycket spännande. Förutom att styra båten väntade fler nya utmaningar. Redan andra dagen väntade en lång tunnel, nästan2 km(Braunston Tunnel). Den var mycket smalare än vi hade föreställt oss, precis så bred att 2 båtar kunde mötas. Jag skötte rodret då och tror att jag höll andan under hela passagen i mörkret och hoppades slippa möte, vilket jag inte slapp, men det gick bra… slowly slowly!
Andra dagen väntade den första av många slussar. Vi visste hur det fungerade i teorin men givetvis var det något speciellt när man stod där mitt i verkligheten. Slussarna var breda nog för 2 båtar och vi hade turen att dela de första 5 slussarna med en engelsk båt. Engelsmännen var oerhört hjälpsamma och lärde oss allt det viktiga vid slussandet. Totalt var det 120 slussar under vår färd och visst blev vi rutinerade slussare efter ett tag. Speciellt spännande var det att avverka de 21 slussarna vid Hatton Locks, då vi var ganska trötta när vi var uppe vid den översta slussen.
Vårt val av färdväg
Warwickshire ring från Gayton beräknas till 65-70 tim och vi hade i våra förberedelser gjort en karta och lagt in var vi borde befinna oss från dag till dag. Vissa dagar blev det mycket körtid och andra dagar kortare och vid ett par tillfällen var vi stilla på en plats, bl a i Warwick där vi tittade på stan och det berömda medeltida slottet.
Vår planerade rutt (lila pilar, mörkblå linje) – Warwickshire Ring
Nackdelen med att göra en cirkel är att man måste ta sig runt på en viss tid så att båten kan lämnas i tid. Vi blev därför tvungna att färdas även regniga dagar, vilket man kanske hade valt att inte göra annars, men med rätt kläder var det inga bekymmer med att vara ute i regnet.
Livet ombord
Vi planerade resan noga och hade ett antal möten under vintern. Bl a bestämde vi oss för att varje par var ett lag och vi gjorde upp ett schema för de olika dagliga uppgifterna. De 3 lagen alternerade mellan att vara de som körde båten, de som skötte slussar och förtöjde båten, och till sist de som hade en ”ledig” dag. Den lediga dagen bestod visserligen av att man gjorde frukost och städade båten, tömde sopor osv, men när det väl var gjort var man ledig. Lediga dagar med dåligt väder var perfekta för att läsa och när solen var framme kunde man promenera på den gångväg (towpath)som följer kanalkanten.d et var där hästarna gick som drog båtarna före motorernas tid. Man kunde också sitta i fören med en kall öl och se hur landskapet passerade i behaglig takt.
Vi bytte sovplatser
Vi bytte också sovplatser under resans gång, enl ett schema vi hade lagt upp innan resan. Mest privat kunde man vara i främre hytten och sämst var det i mitten där alla skulle passera. Hyttbytena var definitivt en bra sak under vår 2 veckors resa, ingen behövde känna att man hade dragit en nitlott.
Vi saknade inga bekvämligheter alls. Köket var välutrustat med allt vad man kan behöva. Vi hade 2 toaletter med dusch, trång men helt OK.
Det fanns radio, tv och dvdspelare, vi lyssnade bara på radion.
Pubarna, ölet och maten
Vi lagade frukost på båten, lunchen gjorde vi antingen på båten eller åt på någon trevlig pub. Middagen blev för det mesta på puben, det kändes som dagens höjdpunkt efter en dag av upplevelser. Maten var för det mesta utmärkt och vi blev förvånade hur billigt det kunde vara. Det fanns en hel del pubar som hade ”Two for One” vilket betydde att man fick den billigaste rätten gratis. Wetherspoons pubar är värda att hålla utkick efter. Här är maten och ölet riktigt billigt och gott, bl a kunde man få 2 middagar med2 pintöl för £10 (120 Skr)
Det engelska ölet är ett kapitel för sig själv men ska jag kort säga något så är det följande, lär känna öltypen bitter – den som är det engelska ölet. Ölet tappas ur tunnorna med handkraft, bartender drar upp ölet från tunnan i källaren. Inget är tillsatt, ingen extra kolsyra, inga kemikalier all smak är kvar – det är Real Ale!
Landskapet
Det var vackert…
En unik semester
Det var utan tvekan den mest unika semester vi någonsin gjort. Det är kul att kombinera arbetet med båten och slussarna med avkoppling, god mat och gott öl. Mest fantastiskt är nog att man har en utsikt som förändras minut för minut i 2 veckor!
Skepp Ohoj! / Mats Sjögren – mats.sjogren@hotmail.se
Film om livet på en kanalbåt
Länkar till relaterade webbsidor
Länkar:
http://www.canalboat.co.uk/
British Waterways (organisationen som ansvarar och sköter kanalerna:
Länkar till relaterade webbsidor
Kataloger och fakta om olika båtuthyrare
http://www.drifters.co.uk/
Där vi hyrde vår båt:
Wetherspoons pubar